Roma er et eneste stort utendørsmuseum. Hvor enn man snur seg, finnes spor etter det som i nesten tusen år var verdens mektigste rike. De arkeologiske severdighetene er ikke mindre enn imponerende. Den dag i dag er Roma hovedsete for den katolske kirkens overhode: Paven. Byen har en storhet som ingen annen by, men er samtidig svært italiensk – dvs. tidvis kaotisk.
Roma ble ifølge sagnet grunnlagt i 753 f.Kr., i dag bor det ca. 2,7 millioner mennesker her, 3,8 mill. med forstedene. Roma er først og fremst et paradis for historieinteresserte, og ikke så mye for natteløver eller de som vil gå i teater og på konserter.
Den største av de talløse severdigetene i Roma er trolig Vatikanet og Peterskirken, som rommer Peters grav og hvor også alle pavene fra tidligere tider ligger begravd i sarkofager i kjelleren. Rikdommene og skjønnheten i det store kirkerommet lar seg nesten ikke beskrive. Bak kirken ligger Vatikanmuseet med bl.a. Michelangelos berømte takmaleri "Skapelsen" i det Sikstinske kapell – sammen med andre kulturskatter i store mengder. Kom tidlig om morgenen, køen er laaang.
Forum Romanum var midtpunktet i det gamle Romerrikets hovedstad. På det store området finnes ruiner som spenner over 900 år; fra 500 f.Kr til 400 eKr. og det er ikke helt enkelt å vite hva som er hva. Ved å vandre rundt blant falne søyler og overgrodde murer, kommer du snart i tanker om Caesar, Nero og de andre keiserne fra storhetstiden. Og skulle du overhøre en turistguide på tur med gruppen sin, plukker du fort opp historier om klasseforskjeller, ustyrtelig rikdom, slaver, maktspill, intriger, prestinner og vold. Det må ha vært litt av et liv.
Det mest pompøse eksemplet på tidligere tiders galskap er Colosseum, kjempearenaen innviet i år 80 e.Kr. med en 100 dagers fest, hvor opptil 50 000 tilskuere kunne overvære kamper mellom kristne gladiatorer og kamplystne villdyr. De sistnevnte vant som regel. Anlegget spilte en viktig rolle i å bevare freden i riket; det var mye aggresjon i befolkningen som måtte forløses.
Et yndet besøksmål i Roma er den barokke Trevi-fontenen fra 1800-tallet, som faktisk er en dekorasjon på gavlen av et hus. Fontene er en overdådig fantasi med mytiske sjømonstre og fossende vann og i denne fontenen var det Anita Ekberg badet lett påkledd i Fellinis film La Dolce Vita. Vil du være sikret å komme tilbake til Roma, skal du kaste en mynt i vannet, mange har gjort det før deg.
Ellers kan vi bare nevne i fleng: Spansketrappen, Kapitolhøyden, Pantheon, Piazza Navona, haugevis med flotte kirker, hvorav noen er bygd på gamle romerske badeanlegg etc. En annen kirke, San Clemente, ikke langt unna Colosseum, er bygd i tre lag og er spesielt verdt et besøk: Nederst, langt under dagens bakkeplan, finnes restene av et gammelt Mitra-tempel fra førkristen tid, oppå denne ligger kirken til pave St. Clemente fra 90-tallet e.Kr. (hans relikvier er oppbevart i kirken), og øverst står den synlige basilikaen fra 1200-tallet. Kirken er i daglig bruk og som gjest kan du ta trappene ned i dypet og bokstavelig talt gå bakover og neover i historiens mørke. Spooky.
Hvordan griper man så Roma an, hvordan får man med seg det beste og det meste? Vårt råd er at du ikke engang prøver. Den lureste strategien er trolig å vandre nokså målløst rundt i sentrum og la inntrykkene og severdighetene komme som de vil. Ta det med ro, les litt om hver ting du ser, ta en kaffe og et glass vann, fordøy litt og trask videre til neste inntrykk.
Roma er – naturlig nok – ikke bygd for biltrafikk. Likevel er det rikelig med biler og alle veier fører som kjent hit (gjett hva som skjer når de møtes på midten!?). Resultatet er en by som lett kan gi deg en litt klemmende følelse. Men store deler av det historiske sentrum er heldigvis bilfritt, til gjengjeld må du belage deg på å gå ... mye ... og i sum langt. Vi har personlig aldri hatt så vondt i beina som etter tre dager i Roma. En ide kan være å ta T-banen.
Romerne elsker barn – men barna elsker ikke nødvendigvis Roma. All gåingen blir umulig for mange og det finnes ikke mange severdigheter eller aktiviteter for barn. Enhver unge vil likevel elske å la seg skremme av historier om det grufulle som skjedde i Colosseum, og i utkanten av sentrum ligger friområdet Villa Borghese, med parker, palass og en dyrehage.