Praha

Praha er utvilsomt en av Europas vakreste byer og er også oppført på UNESCOs liste over verdens kulturminner. Byen har bevart sin arkitektur som består av mange stilarter fra gotik, rokokko, renessanse til jugend. Spaser over Karlsbroen og se på kunstverkene, besøk rådhuset med det astronomiske uret eller det gylne smuget der husene en gang var bebodd av de kongelige gullsmedene. Unn deg en ekte pils fra den eldste ølstuen, U Flekù fra 1499. Fornøyelseslivet finner du rundt Vàclavplassen. Praha er også byen for teaterelskere.

Å spasere i Praha er en opplevelse, med de mange gågatene og severdighetene i behagelig avstand fra hverandre. Gatene kranses av vakre bygninger og rundt hvert hjørne venter hyggelige overraskelser.

Byens hjerte er Staré Mesto, Gamlebyen. Vakre bygninger i harmoniske farger omkranser byens mange torg, hvor restauranter, kafeer og kunstgallerier ligger tett i arkader og kjellerhvelv. På andre siden av Moldau ligger Hradcany-slottet. Ta gjerne trikken til topps og gå ned igjen, gjennom St. Vitus-katedralen, langs "Den gylne gaten" og ned til Mala Strana; den pittoreske bydelen med svingete gater og vakre torg.

Sør for gamlebyen ligger Nove Mesto -- Nybyen. Arkitekturen er preget av Jugendstilen, og her ligger Václavplassen med den kjente rytterstatuen.

Karlsbroen

Bydelene bindes sammen av flere broer, hvorav den 520 meter lange Karlsbroen er den mest kjente. Her er ingen biltrafikk, men mange turister, gatemusikanter, kunstnere og souvenirselgere med alskens varer. De vakre gotiske tårnene på hver side av broen er åpne på dagtid. Her kan man nyte utsikten fra toppen om man vil.

Petriniparken

Enhver storby har sin park, så også Praha. Petriniparken ligger på høyden sør for Mala Strana med trikkerute 12 eller 22 som beste forbindelse. Her spaserer man i vakre hager og under skyggefulle trær, mellom små paleer og spennende museer. Utsikten fra toppen er vel verdt de bratte bakkene!

Mat og drikke

Tsjekkerne elsker øl, og der sies at man her drikker mest øl i hele verden. Det vanligste er svetlé pivo -- et lyst fatøl, men prøv gjerne en tmávé pivo -- det sterke, mørke ølet. Be om en pivni syr ved siden av , en slags velduftende ost som serveres med sennep og løk. Skal du gjøre som tsjekkerne, moser du det hele og skvetter litt øl over. God apetitt!

Det tsjekkiske kjøkkenet innbyr ikke direkte til de mer romantiske middager -- her går det mye i svinekjøtt med knødel og surkål. Og øl dertil. Men dette er i ferd med å endre seg -- det kommer stadig nye restauranter som legger vekt på en mer kontinental stil. Nasjonalretten heter Svícková na smetane -- og består av banket oksekjøtt i fløtesaus, skivet knødel og tranebær.

Rundt om i Praha finnes mange gode puber og ølhaller som også serverer matretter.

Tips:

• Karlsbroen er en av de store severdighetene i Praha. Ta en tur tidlig på morgenen, eller sent på kvelden ved solnedgang, da slipper du den verste trengselen.

• Mime-teatrene som kalles "svart teater" er en spesiell opplevelse. Skuespillerne, kledd i svart, mimer og leker med skygger og figurer mot svart bakgrunn. De beste teatrene er Studio Gag Borise Hyberna og-- det kanskje mer kjente-- Laterna Magica.

• På Stavovské-teatret hadde Mozart-operaen Don Juan premiere i 1787 med komponisten selv som dirigent ved pianoet. Teatret, som hadde em sentral plass i Milos Formans film Amadeus, er fortsatt en av byens viktigste scener.

• Ta trikken -- en rimelig og sjarmerende måte å utforske Praha på. Den triveligste turen er med linje 22 som går fra Gamlebyen over Moldau til Mala Strana. Et annet bra alternnativ er linje 91 -- "Historielinjen" -- som går fra Václavplassen om sommeren.

• Taxi Et veldig greit og kjapt alternativ, men husk å avtale prisen FØR du går i en taxi. Prisen er helt kurant, spesielt hvis man sammenligner det til her hjemme. Hvis du spør en taxi om en retning uten å hoppe inn, er de som regel veldig motvillig til å gi deg informasjon.

• En tur på Moldau (Vlatva) er en populær adspredelse om sommeren. De fleste båtene går mellom Jiráskuv- og Palackého-broene, og man kan velge mellom rene sightseeingturer eller kveldsturer med middag inkludert.

Flyplassen

Ruzyne (PRG) ligger 15 kilometer vest for sentrum.