Madrid

Spanias hovedstad preges av kunst og kultur, tapas, rytmer og liv. Med rundt fire millioner innbyggere er det en storby, men med lokal sjarm. Madrid ligger omtrent midt i Spania, ved elva Manzanares, og blir regnet som et viktig sted for handel og kultur.

Det mangler ikke på ting å gjøre i den spanske hovedstaden, det finnes utallige kafeer, restauranter, utesteder, butikker for shopping i alle prisklasser, og hundrevis av arkitektur perler som middelalderske kirkebygg og klostre. Her finner man det Kongelige slottet Palacio Real, et fantastisk visuelt syn i italiensk barokkstil, med dekorasjoner over både vegger og tak.

Det er også her det velkjente Prado museet ligger, og i denne byen Picasso studerte med nettopp mesterne i Prado. Madrids pulserende rytmer gir også stivbente nordmenn latinsk blod i årene, og mang en nordmann har våknet med minner om seg selv som en flamencodansende herlighet etter å ha observert hvordan det gjøres på en av byens mange Flamenco-barer.

Mange av de utallige utestedene slipper forøvrig ikke taket før morgensolen viser vei til en ny dag med serranoskinke, manchego og vin fra Rioja, som alle dager i Madrid bør inneholde, hvis man ikke velger å fortsette på en av morgenklubbene som åpnes rundt klokken syv.

Tyrefekting er en stor sport i Spania, anerkjent som deres historiske nasjonalsport av mange, og Madrid er preget av hundrevis av tyrefekter arenaer, som Plaza de Torres Monumental de las Ventas, verdens største tyrefektings arena.

Puerta del Sol er navnet på byens legendariske torg – et midtpunkt i byen, et samlested for folket, og et senter for å samle seg litt før man går i gang på Madrids eminente shoppingstrøk, Grand Via. Bydelen La Latina som ligger på sørvest siden av byen, anbefales også på det sterkeste, og sjarmerer deg med sine trange gater, litt nedslitte bygninger og gode matretter. Her er det også et unikt marked hver søndag, hvor man kan få tak i de utroligste ting. La Latina er et sted der turister møter lokalbefolkningen, og et sted for å drømme seg tilbake til Madrids fordums tid.

Flere severdigheter

Det kryr av minnerike severdigheter, og i tillegg til de allerede nevnte, er det verdt å få med seg blant annet Catedral de la Almudena – en neoklassisk arkitekturperle som ligger ved Plaza de la Armeria. Retiroparken , Parque del Retiro, er med en kunstig innsjø, fontener og statuer et imponerende syn, og Madrids mest kjente park. Jordbærtoget er et utkledt tog som går strekningen mellom Madrid og Aranjuez sent på våren og sommeren. For de som liker sport, og da spesielt fotball, eller bare vakre byggverk, er Santiago Bernabeu stadion, hjemmebanen til Real Madrid, et opplagt sted å besøke.

Transport

Madrid Baraja Airport ligger omtrent 12 kilometer på fra sentrum. Derfra er det enkelt å komme seg videre med Buss, tog eller taxi. Madrid har en av verdens største Metroer, og det anbefales å bruke dette nettverket for å forflytte seg rundt. Turistbusser anbefales også, siden man da får en guidet tur til byens mange serverdige severdigheter.

Overnatting

Som den storbyen Madrid er, finnes det nok av hoteller og overnattingssteder. Prisklassene og standarden varierer fra det mest luksuriøse til det aller enkleste pensjonatet. The Wellington Hotel og Hotel Urban er kjent for sin arkitektur og historie og prisnivået er høyt. I den andre enden av skalaen har Madrid mange rimelige gjestehus, og  vandrerhjem. Det enkleste og sikreste er å kjøpe en  pakkereise med fly og hotell, så har du alt ordnet på forhånd.