London

London er en meget gammel og ærverdig by med en fascinerende og dramatisk historie, noe du merker overalt hvor du går. London er også med sine ca. 7 millioner innbyggere "Europas hovedstad" og kontinentets største by. Du merker dessuten fort at London er tilbake på arenaen som en av de fremste trend- og motebyene i verden, med en kulturell og økonomisk nerve som du ellers bare finner i New York og Paris.

"Den som er trett av London, er trett av livet", sa 1700-tallsforfatteren Samuel Johnson, sant nok den dag i dag. London fascinerer alle og alltid. For oss nordmenn er London dessuten shoppingbyen, musicalbyen og fotballbyen. London er vår mest besøkte storby.

Severdigheter

I London finner du Tower of London, borgen som favner byens historie de siste tusen årene. Her ligger Big Ben og parlamentet i Westminster med røtter tilbake til 1250; alle parlamenters mor og verdens nest eldste nasjonalforsamling etter Alltinget på Island. På formiddagen kan du se vaktskiftet utenfor dronningens slott; Buckingham Palace eller mate duene på Trafalgar Square. Et godt tips: Kjøp en dagsbillett til sightseeingbussene (to-etasjers!) som hele dagen kjører faste ruter mellom severdighetene. Da får du raskt et bra overblikk og kan hoppe av og på hvor du vil!

Kunstskatter

Du bør også få med deg British Museum med en av verdens rikeste samlinger av kulturskatter, særlig den egyptiske samlingen er enestående i verden. I mai 2000 åpnet Tate Gallery en ny del med moderne kunst i en ombygd kraftstasjon på sørsiden av Themsen. Museet har allerede rukket å bli en av Londons store attraksjoner med sin omfattende samling. Eller du kan la deg underholde i Madam Tusseauds voksmuseum og f.eks. oppleve dystre scener fra middelalderens blodige henrettelser.

I London finner du alt fra et eget Sigmund Freud-museum til en sjarmerende zoologisk hage, hvor de har en uslåelig sommerfuglavdeling; en åpen plen uten noen som helst slags hindre, men med en lite skilt: "Sommerfugler"! Eller hva med å besøke Shakespear's rekonstruerte teater; The Globe – eller vitenskapsmuseet, planetariet eller transportmuseet?

Dyrt å bo, billig å reise

Man kommer ikke unna at det er svært dyrt å bo på hotell i London. Du kan også regne med at rommet du får er lite og trangt. Som regel lønner det seg å reise på pakkereise med fly og hotell inkludert i prisen, heller enn å prøve å finne et rom på egenhånd. Tilbudene på reiser til London fra Norge er mange og ofte rimelige. Reiser du med et en av de kjente reisearrangørene kan de som regel ordne med billetter til musicaler og fotballkamper for deg. Du kommer enkelt rundt i byen med t-banen; The Tube, eller med de mange røde to-etasjers bussene og de klassiske London-drosjene som du ser overalt.

Kjøp deg bra kart før reisen til den storbyen du velger. altomreiser.no anbefaler en guideserie som heter Smartguide. Den har lettlest og meget informative kart, innebygd kompass. Gir veldig gode tips til steder å oppsøke, spise, shoppe, og alt annet man har lyst til på en storbyferie.