Dublin

Selv om Dublin er liten hovedstad blant landene i EU, betyr ikke det mangel på opplevelser. Dublin er på alle måter byen for den festglade, litteraturinteressert og den som har lyst til å oppleve alt det en storby har å tilby.

Det første mange tenker på når man hører Dublin, er selvsagt det populære Guinness-ølet. Liker du det ikke før du kommer til Irland, kommer du garantert til å gjøre det når du drar. Det er er must å dra innom både en og flere puber (850 av dem) og ta seg en Guinness. På puben møtes alle type mennesker, gamle som unge. Her er bestemor også med, og det er ingenting i veien for at hun også skal ha sin daglige Guinness, dog i mindre glass.

Faktisk så blir det produsert 4 millioner liter Guinness hver dag i Dublin og kun 2 millioner liter eksporteres. Med et innbyggertall på 4 millioner, vil det si omtrent en halvliter på hver innbygger hver dag. Det sies at kona til herr Guinness fikk 25 barn og hun drakk Guinness hver dag. Ikke verst det.

Matopplevelser

Temple Bar er et populært og nesten bilfritt område av byen. I dette området er det tett i tett med kan hyggelige puber og restauranter med mat fra absolutt alle verdenhjørner. Ønsker du tradisjonell irsk mat, har mange av pubene egen kokk og de har som regel 4-5 lokale retter du kan velge mellom. 

Foruten at det er lett å spise godt i Dublin er er byen definitivt også et Mekka for den shoppingglade. Det som er fint med Dublin, er at avstandene er korte så det er lett å få med seg mye på kort tid, og prisnivået er lavere enn i mange andre hovedsteder. 

Dublin er også et sted for dem som er ute etter en romantisk aften, men på en litt annen måte enn f.eks. Paris. Alt er mye mer uhøytidelig og avslappet her. Irene er et herlig folk som er uhøytidelige, kontaktsøkende og ikke minst morsomme. De har alltid noen historier på lur og underholder gjerne en hel pub.

Transport

En utmerket måte å opplve Dublin på er faktisk i buss med åpent tak. Det er rimelig og det er en godt drillet guide som forteller morsomme historier underveis og kommer med nyttig informasjon. Det går busser ca. hvert 15 minutt og det er lagt opp slik at du kan hoppe av på de ulike sightene og etterpå kjøre videre med en ny buss. Et sted som er veldig populært er Guinnessbryggeriet. Har får man selvsagt kjøpt masse effekter og selvsagt Guinness i baren på bryggeriet. En attraksjon som mange også velger er fengselet Kilmainham Gaol. Det spilte en viktig rolle i Irlands kamp for uavhengighet mot overherrdømme i Irland. Massehenrettelser ble utført her i året 1916 ved påskeoppstanden.

Gallerier og museum

Nasjonalmuseumet i Dublin er vel verdt et besøk. Det ligger i Kildare St. og inngangen er gratis. Der vil du finne et bredt spekter av gjenstander fra bronsealderen, jernalderen og middelalderen. Dublin har også et forfattermuseum ved Parnell Square hvor du kan bla og lese i bøker og finne ut mer om det berømte forfatteren Joyce, Yeats, og Beckett. Førstnevnte har også et eget senter for sin litteratur og hans historie for deg som er hekta på Joyce. Det ligger i North Great Georges's St. og inngangen koster i underkant av 40 kroner.
Dra til Merrion Square West og oppdag Nasjonalgalleriet. Der er det fantastiske utstillinger med et sterkt irsk preg. Det er også åpnet en ny Millenniumsfløy i galleriet som i mye større grad inneholder irsk samtidskunst. Hvis du befinner deg i Temple Bar området, nærmere bestemt Meeting House Square, finnes det her også et eget fotogalleri her og hvor du også kan utforske det nasjonale fotoarkivet.

Barn med på turen

Det kan være lurt det å holde seg til de mer rolige strøkene hvor med mindre trafikk. Å ta med seg ungene på puben for å spise og nyte en Guinness er helt vanlig. Irland har en av Europas strengeste røykelover, så da trenger man ikke tenke på det når det gjelder barna. 

Det er også lett å komme seg utenfor Dublin til mer landlige områder. Kun en time unna bykjernen, finnes det folketomme strender, åser og de fantastiske grønne slettene som mange kjenner igjen i Irlands karakteristikk. Her finner man alt fra husdyrgårder, heste-og ponniridning til seilskoler.