Budapest

”Øst-Europas” Paris har i de siste par år blitt et meget ettertraktet reisemål. En av grunnen kan være at det er er lett å få en rimelig flyreise dit og de uforskammende lave prisene . Men Budapest bør absolutt oppleves på grunn av den storslagene arkitekturen, gatelivet, og ikke minst det ærverdige Szechenyi-badet som gleder mange turister.

Er du ute etter en storbyweekend med alt det innebærer, bør du ta deg turen til Budapest. Gode matopplevelse, fine shoppingmuligheter, og ikke minst lave priser, vil gjøre et besøk her til en flott opplevelse både for deg og lommeboken..

Severdigheter

Har du sans for virkelig kulturelle opplevelser ar du kommet til rett sted. Å si at nesten hele byen er et eneste stort museum, vil nok mange kjenne seg igjen i som har vært der. Budapest er en svært gammel by med rester etter bosetning så lang tilbake som 2000 år f.Kr. Kulturminnene henger som perler på en snor, og du kan veldig og vrake fra øverste hylle. Her nevnes Det ungarske nasjonalgalleriet, militærmuseet, kunstmuseet, med kunst i stjerneklassen og Aquinum som viser funn fra romertiden da Budapest hadde en høy stjerne. Det er få ting som er så vakkert som å se lyskasterne på det kongelige slott på Buda siden. Ta en spasertur langs Pest siden, og gå over Chain bridge til Buda. Deretter tar du banen opp til det kongelige slott, og du vil raskt oppleve at Drammensveien 1 vil fremstå som provinsiell i forhold!

Uteliv og underholdning

Velger du å spise ved en av restaurantene ved Donau på Pest siden, kan du nyte utsikt som en kongelig og spise et herremåltid for samme pris som en lunsj her hjemme. Ellers er restaurantbåtene meget populære. Her blir du underholdt av sangere og dansere fra statsoperaen og en stor middagsbuffet er som regel inkludert. Det begynner å bli mer og mer av moderne restauranter og kafeer i Budapest, og det er lett å få seg meget god mat hvis du søker deg til sidegatene utenfor de største turistområdene. 

Transport

Offentlig kommunikasjon meget godt utbygget, og det anbefales å kjøpe et Budapest-kort for billig transport. 

Shopping

Det er meget gode shoppingmuligheter i Budapest. Hovedgatene for shopping heter Vàci, Haris og Pàrizsi. Her kan du gjøre meget bra kjøp. Velger du å reise til utkanten av byen er ofte prisnivået enda billigere men du kan ofte gjøre bra kupp i smågatene i sentrum. 

Overnatting

Det beste er å bestille hotell på forhånd og aller helst som en pakkereise samtidig med flybilletten. Det er både praktisk og trygt. Men har du kommet til Budapest uten å ha booket hotell på forhånd er det som regle en enkel sak å fikse det.  Turistkontorene hjelper deg med å finne rom fra det aller billigste til 5-stjernershoteller. Det er pratisk på mange måter å bo midt sentrum, men velger du å bo ca. 10-20 minutters spasertur unna, får du sett mye av byen. Faktisk kan du se at i noen bygninger der det sitter kulehull i veggene som tause vitner om den legendariske oppstanden mot kommunistenes inntog i 1956. Men flere og flere bygninger er blitt totalrenovert til dagens standard, og står klar til å ta imot selv den mest kresne turist.

Populære severdigheter

  1. Det kongelige slott på Buda-siden.
  2. Matthiakirken. Meget populær katolsk kirke.
  3. Båttur på Donau.
  4. St.Stephens Basilica. Byens høyeste kirke midt i sentrum, hele 96 meter. Fritt fram for å klatre opp hit for publikum.
  5. Parlamentet. Bygningskunst på sitt beste.
  6. Utsiktspunktene. Mange utsiktstårn gir deg muligheten til å få et fantastisk overblikk over den historiske byen.
  7. Broene. Alle broene som binder bydelene Buda og Pest sammen, ble alle bombet under krigen, men er i dag nydelig restaurert og vel verdt en tur over.
  8. Badene. Varme kilder har gitt Budapest er ry som en av Europas fremste spa-byer.