Berlin

Få byer har vært mer i sentrum for historiske begivenheter i Europa enn Berlin og det bugner av spennende severdigheter. Berlin er en by i stadig forandring og den tiltrekker seg alle typer mennesker som bl.a. kunstnere, musikere og festglade mennesker. Alle som er glad i god mat og bra shopping vil også trives her.  

På 1920-tallet var Berlin metropolen for kabaretscenene, dekadansen og avantgardekulturen. Under 2. verdenskrig var byen sentrum for Hitlers tyranni og et selvsagt mål for bomberaidene til de allierte. Så kom delingen mellom øst og vest, og dette ble mer påtagelig i Berlin enn noe annet sted: Berlinmuren etter hvert ble symbolet på Sovjetunionens undertrykkelse av Øst-Europa. Da muren til slutt falt, innebar dette startskuddet til hele Østblokkens fall.

Siden den tid er det blitt investert milliarder i gjenoppbyggingen av bulevardene og torgene i det gamle Berlin, og det er blitt gjort mye for å prøve å viske ut de gamle grensene. Men byen har fortsatt to sentre, plassert fem kilometer fra hverandre: Ett er de sentrale områdene i gamle Vest-Berlin omkring Bahnhof Zoo og handlegaten Kurfürstendamm; og ett er det gamle sentrum i Øst-Berlin rundt omkring Alexanderplatz og avenyen Unter den Linden.

En by i forvandling

Midt i mellom disse to gamle sentrene er man nå i ferd med å skape den nye møteplassen i det gjenforente Berlin, Potsdamer Platz, som ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig og som senere var del av grenseområdet mellom øst og vest. Sammenslåingen av de to byene har også ført med seg et Berlin som er rikt på kultur: Byen har i dag tre operahus, tre store symfoniorkester og to nasjonalmuseer.
Den årlig filmfestivalen står sentralt, det samme gjør byens eget Hollywood, studioene i Babelsberg. Samtidig blir falleferdige bygninger i den østre delen av byen omgjort til kunstgallerier, eksklusive motebutikker og trendy caféer.

Transport

Du kommer rundt hele byen med lokaltog (S-Bahn), buss eller trikk. Vil du heller ta taxi, er det lett å få tak i til en grei pris. Berlin er også en by det egner seg fint å sykle i, så hvorfor ikke leie en sykkel en dage eller to?

Severdigheter

Turistinformasjonen ligger på Europa Center, i begynnelsen av Tauenzienstrasse. Å ta turen innom et turistkontor i nesten hvilken som helst by du velger å reise til, er alltid lurt. Her får du masse bra informasjon, og gode tips slik at du ikke bruker massetid på å rote deg bort i gater og smau.

Brandenburger Tor - Et sted av historisk interesse. Lå tidligere i Øst-Berlin og vitner om mange viktige historiske hendelser.

Sanssouci Park - Det tyske Versailles i Potsdam, med palasser og bygninger som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Parken er stor og kan med fordel ses med sykkel.

Pergamonmuseum - Har en av de største samlingene av historiske gjenstander i Europa.

Nikolaiviertel - En bydel med trange smug og massevis av restauranter, puber og kafeer.
 

Shopping

KaDeWe (Vestens Kjøpesenter) og mathallene: Tauentzienstrasse 21. Et av de største kjøpesentrene i Europa, der du finner så godt som alt. Mathallene er legendariske, og var symbol på Vestens levestandard under Den kalde krigen.

Tenderloin, Alte Schönhauser Strasse 30. En blanding av designklær, secondhand, parykker i alle regnbuens farger og møbler fra 1960 - og 1970-tallet. Her er clubklær som kun produseres i et eksemplar, for den som ønsker å være garantert unik.

Wilmersdorfer Strasse, Ku'damm og Tauenzienstrasse: Her finner du vanlige klær fra de kjente merkene, men også designklær.

Grosser Berliner Trödel- und Kunstmarkt: Strasse des 17 . Helgemarked med antikviteter, vinylplater, bøker og secondhand. Mange av selgerne er proffe og prisene på antikvitetene kan være høye.