Barcelona

Unn deg en langhelg i Barcelona og du vil forstå hvorfor byen er så populær. Her er det vakker arkitektur, kunst, kultur og trendy kafeer. For ikke å snakke om mote og mat. I tillegg har byen en av verdens flotteste strender.

Byen er kjent for sin spesielle arkitektur og ikke minst Gaudi sine verdenskjente bygninger. Likeså er byen en trendsetter innefor mote og uteliv, og her vil alle finne noe for enhver smak. Barcelona er ganske lett å orientere seg i, og det skal litt til for å komme helt på avveie. Et veldig bra knutepunkt er Placa de Catalunya. Tar du bussen inn fra flyplassen, så er det lurt å hoppe av ved denne plassen. Ellers fungerer taxi også bra.

Turistbuss

 En de mest populære gatene heter Las Ramblas, som går mot sør fra Placa de Catalunya og ned til havnen. Her finner du alt fra jøglere, sjonglører, akrobater, blomsterboder, dyreforretninger med alt fra iguanaer, høns og skilpadder.

En annen spennenede hovedgate som går nordover fra Placa de Catalunya, er den mer fornemme gaten Passeig de Gracia som også er kjent for sin vakre jugendarkitektur. Her finner du de store motehusene, og uterestauranter på rekke og rad.

Barri Gotic - Det Gotiske kvarter

Dette området er i hjertet i det gamle Barcelona. En spasertur her tar deg med på en tur gjennom en av de best bevarte middelalderbydelene i Europa. Den enorme gotiske katedralen La Seu ligger her og trekker til seg mange folk. Inngang koster 4 euro og pengene går til restaureringen av katedralen.
I området ligger også Placa Reial, et vakkert torg med praktfull atmosfære. Om dagen serveres katalansk kaffe og nypresset appelsinjuice, mens kvelden og natten er viet venner av øl, vin eller sangria.

La Barceloneta

La Barceloneta er bydelen som ligger helt nede ved havet og den flotte by-stranden. Stranden er en av de flotteste storby-strender i verden og området har massevis av små restauranter og barer hvor man kan nyte god mat og drikke. Faktisk så er det 6 strender nede ved havnen, så det er mulig å komme seg litt bort fra byens pulserende liv. Her nede er prisene på mat og drikke relativt dyrt, men opplevelsen er fantastisk.

L'Eixample

Her er det mye som skjer for den som vil sjekke ut byens uteliv. Et ganske stort område, men bruker man Passeig de Gracia som utgangspunkt er det lett å finne frem.
Et av det mest ekslusive stedet å kjøpe seg en cocktails og drinker, er Dry Martini i gaten Cortes l'Aribau nr 120. Det er som å gå tilbake til fortiden med hvitkledde servitører og bartendere som utøver bartenderyrket til fingerspissene og med maksimal perfeksjonisme. Spesialiteten er selvsagt Dry Martini og bør testes. Myke burgunderrød fløyelsofaer i en ellers stilfull og elegant innredning, gjør at dette er et sted som ikke bør passeres på en tur til Barcelona.
Likeved Dry Martini finner man også en del karaokesteder. Men her er det ikke noe Singstar-synging, dette er på ramme alvor. Og de står ikke i veien for å felle en tåre mens de gir alt for å fremføre sin favoritt kjærlighetssang. Så du bør tenke deg om to ganger før du entrer karaokescenen i denne byen.

Shopping

På Placa de Catalunya finner du et gigantisk varehus, Cortes del Ingles. Men AltOmreiser.no anbefaler og stikke inni smågatene i det gotiske kvarter. En meget populær handlegate med alt fra billige klær til det helt dyre, er C. de Portaferrissa, Porta del Angel, og Carrer Avinyo.

Arkitektur

Katedralen La Sagrada Familia er Barcelonas mest kjente byggverk. Arbeidene startet i 1882, men kirken er langt fra ferdig. Arkitekten, Antonio Gaudí (1852-1926), tok over arbeidet i 1883 og tegnet om katedralen. De nye tegninger kan beskues i krypten ved inngangen.

På Passeig de Gràcia (nr. 92) ligger Gaudis merkelige og severdige hus Casa Milà, eller la Pedrera, som det også kalles. Et spennende hus i jugendstil, som i dag er museum. Vel verdt et besøk er også Gaudis park Parc Güell, som står på UNESCOs verdensarvliste -- en fantastisk park i vakre farger og former, stein og mosaikk.

Kunst

Tre verdensberømte kunstnere kan du også oppleve på en gang når du besøker Barcelona. På høyden Mont Juic ligger severdige Museu de la Fundació Miró i vakre omgivelser, med hundretalls verker av Juan Miró.

I Barri Gòtic, i et vakkert palass fra middelalderen, ligger Museu de Picasso, mens surrealisten Salvador Dali har fått sitt museum i fødebyen Figueres, noen mil nord for Barcelona.

Restauranter

Barcelona har mange utmerkede restauranter, men det gjelder å planlegge sin middag. Det er ofte klokt å reservere bord på forhånd.

Vær oppmerksom på at mange restauranter ikke åpner før ved åttetiden på kvelden. Vil du spise tidligere, tar du en liten tapasrunde som forrett.

Los Caracoles: (Carrer dels Escudellers 14) En klassiker med fisk- og skalldyrretter, men også spesialiteter som grillet kylling med aîoli, og helstekt spegris.

El Tenorio: (Passeig de Gràcia 37) En trendy restaurant med en enorm bardisk og fullt innsyn til kjøkkenet. Moderne meny med katalansk inspirasjon og et snev av det asiatiske kjøkken.

Set Portes (Passeig d'Isabell 11) En meget populær restaurant med stor kjærlighet til det katalanske kjøkken. Ekte miljø med hundreårig tradisjon. Selv om retten ikke er katalansk, serveres det utmerket paella her.

Mastroque (C. Codols 29)Et sted som absolutt bør besøkes på turen. Restauranten ligger i Barri Gotic i en trang sidegate. Kjøp et godt kart, og du finner lett frem. Fantastiske retter i noe uvant kombinasjon. Her har man blandet det beste fra alle verdenshjørner. Dessuten gir servitørene meget god service og hjelper deg gjerne med å oversette menyen til engelsk. Kommer du rundt kl syv om kvelden, burde det være greit å få tak i et bord. Det er lett å finne frem til barene på Placa Reial. Hyggeligst er Glaciar's Bar med uteservering og mye mennesker. Café Shilling i nærheten er perfekt for den som gjerne vil starte kvelden tidlig. Nede i havneområdet ligger Maremagnum og Port Olimpic -- Barcelonas "Aker Brygge", mens de mer trendy, dyrere barene og klubbene ligger i bydelene L'Eixample og Grácia. Vær forberedt på sene kvelder; de fleste diskotekene har åpent til langt utpå morgenkvisten.

Barcelona er hovedstaden i den selvstyrte regionen Catalonia, som har sin egen identitet og språk (katalansk, som minner litt om fransk). Barcelona er Spanias nest største by (ca. 1,6 mill. innb.) og landets viktigste handels- og industrisentrum, takket være havnen som er en av de beste i landet. Barcelona er et yndet feriemål også fordi man herfra kan nå mange gode bade- og feriesteder på Costa Brava- og Costa Dorada-kysten.