Amsterdam

Van Gogh og Anne Frank. Hybrid arkitektur, alternative kafé-kulturer og marijuana. Og selvsagt alt som har med sex å gjøre. Den "syndige" europeiske kulturbyen Amsterdam har mye å vise frem, døgnet rundt. Og det er vanskelig å styre unna severdighetene som har satt byen på det noe alternative og neonfargete utelivskartet.

Amsterdam ble som mange andre vest-europeiske byer bygget av selvstendig næringsdrivende bønder, fiskere og håndverkere. De første innbyggerne bosatte seg i området på 1100-tallet, men byen opplevde hverken geografisk eller innbyggermessig spredning før utpå 1300-tallet da foretningsforbindelser ble forsterket mellom Nederland og sør-Europa.

Dersom en besøker Amsterdam den dag i dag, er det tydelig at det er en gammel by det er snakk om. Men blandt skjeve rekkehus, forfalne bygninger og grumsete kanaler skimter modernitet igjennom. Kort sagt er Amsterdam en flere hundre år gammel verdensmetropol med en en fascinerende blanding av moderne og historisk arkitektur, og som samtidig oser av særegen kultur med erotiske overtoner.

Turisme og kafékultur

Det er flott hele året selv om det er i tulipansesongen rundt påsketider og om sommeren som er den travleste tiden på året. Da florerer det av tilreisende fra alle nasjoner som vil sitte langs kanalbredden og drikke og spise på en av de mange kaféene eller restaurantene. Men selv på vinteren er Amsterdam en spennende by. Da er det er herlig å trekke inn fra kulden og sette seg ned på en av de mange koselige små kaféene som man finner lengst inne i de smaleste bakgatene.

Kafé-kulturen står på mange måter i sterk kontrast til den norske. Nederlendere virker mye mer avslappet og har langt mer liberale holdninger til alkohol og diverse sterkere saker. De fleste caféer er også preget av mørk belysning og sterke urte-lukter. En ting man bør vite før man kommer til Amsterdam, er at det er stor forskjell på et såkalt koffiehuis og det langt mer kontroversielle begrepet koffieshop.

Museer og ølbryggeri

Amsterdam har mye å by på. Byen er veldig kjent for sine mange museer. Blant annet Historich Museum, Museum Willet-Holthuysen og selvsagt Van Gogh Museum. En annen ting som må nevnes er Begijnhof- en gårdsplass med mange små hus plassert rundt. Gårdsplassen dateres helt tilbake til 1300-tallet, og det eldste trehuset i hele Nederland er å finne her.

Det er nøyaktig 540 år gammelt. De ovennevnte severdighetene er vel verdt besøket. Man må heller ikke gå glipp av Anne Frank Huis, som med sine 80.000 besøkende hvert år er blitt Amsterdams mest anerkjente turistattraksjon. Huset er satt opp som et museum der man ved å gå gjennom de forskjellige rommene får servert historien om Anne Frank og hennes berømte dagbok.

Utenom dette er det mye annet man burde få med seg i Amsterdam, men det skal sies at bare å vandre rundt i byen er en severdighet i seg selv. Arkitekturen og omgivelsene er fascinerende og det er mye underholding i gatene. Et besøk til et ølbryggeri kan kanskje også friste.

Den førstnevnte er en helt alminnelig kafé der man kan få tak i kaffe, te, varm sjokolade eller hva det enn måtte være. Koffieshop, på den andre siden, er et sted der man går for å kjøpe, bytte og røyke marijuana. Selv om dette er fullt lovlig i hele Nederland, kan det være greit å vite hvilken type "kafé" man setter seg på.

Red light district og sex museeum

Man kan ikke dra til Amsterdam uten å få et lite innblikk i den neonlys-grumsete underverdenen med sex og narkotika. Det er uunngåelig å få med seg at Amsterdam har utropt seg selv til Europas, hvis ikke verdens, sex-hovedstad.

I alle turistbutikkene finnes t-skjorter, penner, krus og diverse andre suvenirer påskrevet XXX (uten å nevne ord) Amsterdam. De fleste har sikkert en eller annen gang hørt om Red Light District - stedet alle snakker om, men ingen tør besøke. Går man langs gatene her finner man alle slags mulige perverse butikker, barer og klubber.

Alt fra peep-show til full sex, og alle vil selge deg diverse varianter av dop. I vinduene poserer prostituerte på rekke og rad, vanligvis med røyk i munnviken og med tykke lag sminke. Alt i alt er omtalte Red Light District et interessant område å få med seg, men et råd er å ikke forville seg for langt inn i bakgatene. Der er det er mye stjeling og ulumskheter ute og går. Et alternativ for de som ønsker å få med seg litt av sex-kulturen, men ikke er interessert i å dra til Red Light District, er å besøke Sex Museum. Her er inngangsprisene rimelige og det ligger dessuten midt i sentrum. Museumet har som mål å formidle historien om sex og erotikk fra gamle dager og frem til nå.

Det hele kunne ha vært lærerikt hadde det ikke vært for de mange humoristiske innslagene rundt omkring i museet som tar opp all oppmerksomheten. Mens man er der inne hører man lite annet enn en blanding av pinlig fliring og høyrøstet latter.

Transport

Selv om Amsterdam har mer enn 730.000 innbyggere er sentrum likevel ikke veldig stort, og de fleste severdigheter og monumenter er plassert relativt nærme hverandre. Red Light District, Sex Museum, Anne Frank Huis, Madame Tussauds og koselige kaféer er alle innen gåavstand fra hverandre og fra den sentrale togstasjonen.

Man kommer seg lett rundt i byen til fots og og på sykkel, eller med trikk dersom man vet hvilken av dem man skal ta. Ettersom Nederland er er veldig flatt land, slipper man å gå opp og ned bakker hele tiden.

En av tingene man vil merke med en gang en kommer til Amsterdam er alle syklene. For de lokale er førstevalget innen transport naturligvis sykkel. Et godt råd til besøkende vil være å prøve å få med seg mest mulig av de alternative transportmidlene for å oppleve litt av den lokale levemåten. Trikk, kanalbåter og sykkel kan få hvem som helst nesten hvor som helst. Og for bare et par timer på fly fra Norge kan du være der!